• info@polycom.si
 • +386 (0)4 50 70 600
SL EN

Po digitalni konferenci še na ogled naše tovarne

 • Po digitalni konferenci še na ogled naše tovarne

  Organizatorji mednarodne konference o kompetencah za digitalizacijo slovenskih podjetij so nas povabili, da smo 200 udeležencem predstavili našo digitalizirano tovarno, ki so si jo lahko tudi ogledali.

   

  Predstavili smo tehnološke in informacijske rešitve, na katerih temelji Polycomova nova, po načelu četrte industrijske revolucije zgrajena tovarna. Pojasnili smo, da smo procese razdelili v štiri stebre: razvoj, tehnologijo, energetiko in informatiko in zagotovili, da iz vsakega od teh področij prejemamo povratne informacije o procesih.

   

  Sledimo trendom

  Že to, da smo bili v natečaju za naj tovarno leta poslovnega dnevnika Finance izbrani med tri najboljša podjetja v Sloveniji, ki delujejo po načelu industrije 4.0, je dovolj velik pokazatelj, da smo pri postavljanju sistemov naredili prave korake. Še dodatno potrditev, da naša tovarna popolnoma sledi trendom digitalizacije, smo dobili na tej konferenci.

  Prav ta konferenca pa je pokazala, da je v podjetjih še kar nekaj zmede, ko gre za razumevanje nekaterih pojmov. Digitalizacijo se napačno enači z robotizacijo proizvodnje, tudi z elektronskim poslovanjem.

   

  Industrija 5.0

  Za Polycom lahko rečemo, da je digitalizirana tovarna. Pomeni, da imamo vse enote v proizvodnji povezane v omrežje, da so vanj vpeti tudi vsi krmilniki in roboti, iz katerih zaposleni prejemajo informacije v realnem času.

  Naslednja stopnja digitalizacije je robotizacija oziroma industrija 5.0. Pomeni, da podjetje v proizvodnjo vpeljuje umetno inteligenco – robote. Ti opravljajo ponavljajoča se dela, zaposleni jih upravljajo. Na konferenci je bilo govora o tem, da se je v industriji 4.0 pozabilo na delavce, ki upravljajo opremo, industrija 5.0 pa je bolj osredotočena prav na njihovo vpetost v proizvodnjo. Kadri morajo na tej ravni imeti več znanja, saj se ukvarjajo s stabilnostjo procesov.

   

  Navdušeni nad našimi roboti

  Po koncu prvega konferenčnega dne so udeleženci imeli možnost vodenega ogleda naše tovarne. Vrata smo jim odprli na pobudo Javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS, ki je dogodek organiziral. Obiskovalce smo razdelili v skupine in jih podobno kot na našem dnevu odprtih vrat popeljali skozi tovarno po poti izdelka od naročila do odpreme. Obiskovalce so najbolj navdušili roboti v proizvodnji ter popoln nadzor nad kakovostjo izdelkov, ki jo zagotavljajo optični senzorji z lasersko svetlobo.

   

  Toni Golob, kompetenčni centri KOC, predstavnik organizatorja konference:

  »Polycom smo za obisk izbrali, ker je tovarna nova in prva v celoti industrija 4.0 v Sloveniji. Zelo sem se veselil tega ogleda in sem še bolj fasciniran, kot sem pričakoval, da bom, čeprav sem imel že na začetku visoka pričakovanja. Podjetje je večje, kot sem si predstavljal. Z mojega strokovnega stališča mi je najbolj zanimivo, da delajo na kadrih, da se usposabljajo.«

  Comments are closed.