Naša pot

Od malega družinskega podjetja do številnih poslovnih odličij na svetovnih trgih. Poglejte si naše korake na poti uspeha.

1985

Prvo podjetje

Naša zgodba se začne 1. junija 1985, ko je bilo ustanovljeno podjetje Iztok Stanonik, s. p., z osnovno dejavnostjo brizganja plastičnih izdelkov.

Prvo naročilo – plastični ročaj za pohištvo

Naš prvi kupec je bilo pohištveno podjetje Jelka. Naročili so polkrožni plastični ročaj za predale in omare na ruskem trgu. Prepričali smo jih z ugodno ceno ter izjemnim videzom ročajem, ki so bili na las podobni lesenim.

1990

Novi časi, novo ime

Podjetje smo preimenovali v Polycom, kjer gre za skovanko iz dveh besed: POLY – plastične mase (ang. polymer) in COM – podjetje (ang. company). Preselili smo se v nove prostore v Predmostu v Poljanah, naš dom vse do leta 1997.

1991

Adijo, Jugoslavija!

Zaradi zaprtja meja smo izgubili številne kupce pohištvene industrije iz bivše Jugoslavije. Velik preboj pa smo naredili na slovenskem trgu z izdelavo ohišij za različne vrste baterij za podjetje Iskra baterije.

1992

Prvi korak v avtomobilsko industrijo

Za TBP (Tovarna bovdenov in plastike) smo izdelali končnik bovdna na ročni zavori za VW. Razvilo se je močno partnerstvo, v katerem smo proizvedli več kot 10 milijonov plastičnih komponent za avtomobilsko industrijo.

1993

Prvi kupec iz tujine

Za male gospodinjske aparate Philips smo najprej izdelovali sestavne dele za palični mešalnik, nato pa tudi posamezne dele za druge male kuhinjske aparate in brivnike.

1997

Obsežne širitve

Uspešno poslovanje in vse več novih kupcev je zahtevalo širitev. 3.000 m2 poslovnih prostorov nekdanjega podjetja LTH v Poljanah smo preuredili in prilagodili naši dejavnosti ter izvedli selitev.

1998

Sistem kakovosti ISO 9002

Med prvimi v Sloveniji smo pridobili certifikat ISO 9002. Za uvedbo novega sistema kakovosti je bil odgovoren Igor Stanonik, za implementacijo pa vodje oddelkov.

1999

Robotizacija dela

Z nakupom prvega robota Sepro smo olajšali delo v proizvodnji, povečali natančnost ter znižali stroške dela, kar je vplivalo na večjo konkurenčnost podjetja.

2000

Standard za okolje

Uvedli smo standard odgovornega ravnanja z okoljem ISO 14001, kar je prineslo veliko sprememb v smeri odgovornega poslovanja podjetja. Uredili smo ravnanje z odpadki in odpadnimi vodami, zmanjšali izpust emisij in hrup ter poslovanje v celoti prilagodili okoljski zakonodaji.

2001

Na poti nenehnih izboljšav

Pridobili smo certifikat ISO TS 16949, s katerim smo zadovoljili kupce avtomobilske industrije, na poti zagotavljanja nenehne kakovosti pa smo standard ISO 9002 nadgradili z ISO 9001.

2002

Čista proizvodnja

Prizadevanja za čisto okolje v skladu z našo okoljsko politiko smo nadgradili z metodologijo Čiste proizvodnje 2002–2003. Sodelovali smo s Kemijskim inštitutom Ljubljana, Ministrstvom za okolje in prostor ter Ministrstvom za gospodarstvo.

2003

Odprtje orodjarne

Z novim oddelkom orodjarne smo začeli sami izdelovati tudi orodje za lastne potrebe.

Zdravje in varnost na prvem mestu

Pridobili smo certifikat BS OHSAS 18001 za zagotavljanje zdravja in varnosti zaposlenih.

2004

Okoljska nagrada

Na natečaju Gospodarskega vestnika, Ekološkega razvojnega sklada RS in Agencije RS za okolje smo prejeli nagrado »okolju prijazno podjetje 2004« v kategoriji manjših podjetij.

2005

Avtomatizacija za vse večja naročila

Z nemškim koncernom Stabilus smo vzpostavili partnerstvo za izdelavo plastičnih delov za avtomobilsko industrijo. Zaradi velikih naročil ključnih izdelkov (ang. ball socket) smo skupaj s podjetjem Lama Dekani izdelali avtomatizirano montažno linijo, na kateri lahko letno sestavimo več kot 50 milijonov izdelkov.

2007

Vzpostavitev razvojne skupine

Razvojna skupina je bila ustanovljena z namenom uvedbe razvoja lastnih izdelkov ter raziskav na področju materialov, tehnologij, procesov, informacijske tehnologije in netehnoloških dejavnosti. V začetku je štela tri raziskovalce.

2008

Razvojni dobavitelj VW

Z razvojem izdelka naležna folija smo postali razvojni dobavitelj VW. Gre za razvojni projekt, v katerem smo kovinski izdelek za volanski zglob uspeli nadomestiti s plastičnim. Inovacijo in izdelek smo skupaj s kupcem patentirali pri nemškem patentnem uradu.

2010

Projekt SiEVA

S še sedmimi vodilnimi slovenskimi podjetji s področja razvoja ter proizvodnje komponent in sistemov za avtomobilsko industrijo smo podpisali konzorcijsko pogodbo pri projektu SiEVA – sinergijski in ekološko varen avtomobil. Poleg podjetja Polycom sodelujejo še Cimos, Hidria, Iskra elektrika, Iskra mehanizmi Lipica, Kolektor group MLM in TPV.

2012

Dodatna lokacija v Črnomlju

Na novi lokaciji v Črnomlju smo začeli z redno proizvodnjo plastičnih sestavnih delov kavnega avtomata Nespresso Pulse za Flextronics. S širitvijo podjetja se je povečal tudi obseg proizvodnje za 15 %, kar je pomenilo dodatnih 2,3 milijona evrov letno.

2013

Nagrada Stabilus

Koncer Stabilus, največji proizvajalec amortizerjev na svetu, nam je podelil nagrado najboljšega dobavitelja za leto 2013. Prejeli smo najboljšo oceno v konkurenci dobaviteljev iz vsega sveta.

2014

Nagrada za izjemne gospodarske in podjetniške dosežke

Direktor Iztok Stanonik je od Gospodarske zbornice Slovenije prejel nagrado za izjemne dosežke. S tem se je naš direktor uvrstil v družbo najvidnejših gospodarstvenikov Slovenije, ki s svojim delovanjem pomembno sooblikujejo gospodarsko in družbeno okolje v katerem delujejo.

2015

V novi podobi

Na poti do modernega in sodobnega podjetja smo prenovili celostno podobo. Od logotipa Polycom do dokumentacije, spletne strani, delovnih oblačil in vseh ostalih elementov vizualne komunikacije – z novo podobo smo vnesli svežino, ki blesti na svetovnih trgih.

2017

Orodjarna v Črnomlju

Nova orodjarna je poskrbela za samostojno servisiranje potreb proizvodnje na lokaciji v Črnomlju ter tako razbremenila delo v matičnem podjetju.

2018

Selitev v večje, sodobne prostore

Novi prostori v Dobju so na 10.000 m2 bolje služili potrebam podjetja. Naložba vredna 12 milijonov evrov je prinesla vrsto izboljšav za vse oddelke. Imamo eno najsodobnejših tovarn v Sloveniji, pametno tovarno, ki nam omogoča implementacijo industrije 4.0.

 

Poslovna odličja potrdijo naš uspeh

Uvrstili smo se med finaliste izbora Tovarna leta (Finance) ter prejeli nagrado Delova podjetniška zvezda 2018 (Delo). To smo dosegli z rastjo poslovanja, usmerjenostjo v digitalizacijo, vlaganje v izobraževanje zaposlenih ter s potencialom uspešnega nadaljnjega poslovanja.

 

2019

Reorganizacija za optimalno poslovanje

S selitvijo smo se tudi organizacijsko prilagodili sodobnim trendom poslovanja in hitrim spremembam, ki jih prinašata digitalizacija in robotizacija. Operativno vodenje je prevzel nov direktor Iztok Novak, brata Stanonik pa sta kot del upravnega odbora ostala še naprej vpeta v podjetje na ravni strateškega odločanja.

Stopite v stik z nami

Že vrsto let sodelujemo s številnimi industrijskimi podjetji, z nekaterimi od njih tudi več kot 20 let. Z vsemi kupci ravnamo kot s partnerji in vedno stremimo k dolgoročnemu sodelovanju.