• info@polycom.si
 • +386 (0)4 50 70 600
SL EN

Učinkovito – učinkoviteje – industrija 4.0

 • Učinkovito – učinkoviteje – industrija 4.0

  »Govorimo predvsem o povezavi strojne tehnologije z informacijskimi sistemi na popolnoma
  drugem nivoju, kot smo vajeni zdaj,« opiše industrijo 4.0 Peter Zajc iz podjetja Robos, ki je
  dobavitelj strojev

   

  V zadnjem obdobju na vsakem koraku poslušamo o industriji 4.0 – o najnovejši, četrti fazi v razvoju industrije. Skupaj z digitalizacijo naj bi podjetjem omogočila največjo učinkovitost do zdaj. Za kaj v resnici gre v industriji 4.0 in zakaj/koliko je pomembna za podjetja?

   

  Industrija 4.0 ni več samo trend, ki naj bi se zgodil nekje v prihodnosti – za mnoga podjetja je že zdaj precej visoko na listi strateških prioritet in pogosto tudi na dnevnem redu. Na zahodu podjetja združujejo napredno povezljivost, napredno avtomatizacijo, tehnologije oblakov, senzoriko, različne proizvodne procese, inteligentne algoritme in IoT (internet stvari) storitve za preoblikovanje svojih podjetij. In to je bistvo tega koncepta. Torej popolni nadzor nad celotnim poslovnim procesom prek digitalne platforme. Pa naj si bo to proizvodnja, dobaviteljska veriga, stroški storitev, upravljanje z viri …

   

  Kaj vse podjetje potrebuje, da lahko govori o svoji organizaciji kot o organizaciji 4.0?
  Če se osredotočimo zgolj na industrijo predelave plastike, bi dejal, da v Sloveniji ni veliko podjetij, ki izpolnjujejo vse potrebne pogoje, da bi lahko govorili o industriji 4.0. Podjetja se bodo morala začeti zavedati, da se vse ne vrti le okoli tehnologije, ampak da je pomemben tudi širši pogled na poslovanje. To pa naj bi dosegli s povezovanjem fizičnih virov v kompleksna digitalna omrežja. To seveda prinaša tudi določene investicije v strojno in programsko opremo, bodo pa spremembe v opremi precej manjše, kot je bilo to z uvedbo računalnikov in informacijskih tehnologij pred 40 leti.

   

  Kako pa se bo vse to odražalo v proizvodnji, v celotni organizaciji dela?
  Industrija 4.0 je nastala kot potreba industrije po izboljšavah: povečanju učinkovitosti, boljšem pregledu nad stroški, storitvami, logistiko ipd. Podjetja bodo morala digitalizirati proizvodnjo, izdatno usposabljati zaposlene, ker bodo v nasprotnem primeru tvegala, da jih bo konkurenca čez noč pustila daleč zadaj. Pomembno pa je, da podjetja koncepta industrije 4.0 ne mešajo z avtomatizacijo.

   

  Kakšne pa bodo/so spremembe za zaposlene?
  Ker bo tehnologija še naprej napredovala z veliko hitrostjo, lahko pričakujemo, da bodo podjetja potrebovala ustvarjalne delavce s socialnimi ter telesnimi spretnostmi, ki presegajo zmogljivosti avtomatizacije, robotov in računalnikov. S tem bo povezano neprestano učenje in nadgrajevanje znanja zaposlenih. Ta sprememba se seveda ne bo zgodila čez noč. Industrija 4.0 bo spodbudila pomembne spremembe; npr. kako proizvodni delavci opravljajo svoje delo. Ustvarjena bodo popolnoma nova delovna mesta, nekatera bodo zastarela. Podjetja bodo primorana popolnoma drugače pristopiti k zaposlovanju ustreznih kadrov, zagotavljati pa bodo morala tudi ustrezna sredstva za izobraževanje kadrov na vseh nivojih. Seveda pa brez volje po dodatnem izobraževanju in spremembi globoko zakoreninjene miselnosti ne bo šlo.

   

  Kakšni pa so stroški uvajanja industrije 4.0?
  Na globalni ravni naj bi industrijski sektor v industrijo 4.0 vložil približno 5 odstotkov letnih prihodkov. Pri tem bo velik poudarek na digitalnih tehnologijah, pa tudi na senzoriki in napravah za povezovanje procesov, programski opremi ter raznih aplikacijah, kot so sistemi za upravljanje proizvodnje. Približno 50 odstotkov vložka naj bi se povrnilo v dveh letih.

   

  Kljub prednostim pa je financiranje verjetno le eden od izzivov. Katere bi še izpostavili in kako jih reševati?
  Po mojem mnenju največji izziv za industrijo ne bo tehnologija, temveč ljudje. Podjetja bodo morala ogromno vlagati v usposabljanje zaposlenih in v organizacijske spremembe. Ravno tako bo treba precej pozornosti nameniti varnosti teh digitalnih platform. Če je zdaj posameznik do svojih strojev lahko dostopal v precej zaprtih sistemih ali celo samo ročno v podjetju, se po novem odpirajo tudi mnoge možnosti za zlonamerna dejanja zunanjih akterjev. Tako bo lahko neko podjetje najelo hekerja, ki bo vstopil v omrežje konkurenčnega podjetja ter potencialno na več načinov škodoval, npr. proizvodnemu procesu, kar bo zmanjšalo konkurenčnost oškodovanega podjetja. Seveda so to hipotetična ugibanja, vendar nikakor niso nerealna.

   

  Če pogledamo slovenska podjetja – so finančno in miselno pripravljena na industrijo 4.0?
  Opažam, da vse več srednjih in velikih podjetij razmišlja v tej smeri. Treba je priznati, da vsaj v industriji plastike stvari še niso popolnoma dorečene, tako da ima vsak proizvajalec strojev svoje rešitve. Vzrok je predvsem v tem, da nov standard EUROMAP 77 še ni popolnoma dorečen. Gre za industrijski standard, pripravljen ravno za industrijo 4.0, namenjen izmenjavi podatkov med stroji za brizganje plastike in osrednjim računalnikom ali sistemom za upravljanje proizvodnje.

   

  Comments are closed.