• info@polycom.si
 • +386 (0)4 50 70 600
SL EN

Z avtomatizacijo procesov so naši izdelki boljši

 • Z avtomatizacijo procesov so naši izdelki boljši

  Kompleksni izdelki, ki jih od nas pričakujejo kupci, imajo tudi višjo dodano vrednost in so tudi v našem interesu, saj jih lahko dražje prodamo. Da pa temu lahko sledimo in smo korak pred konkurenco, moramo nenehno vlagati v avtomatizacijo.

   

  Sredi leta smo tako začeli oblikovati nov oddelek za avtomatizacijo, katerega naloga je poskrbeti za avtomatizacijo posameznih linij. Zaposlili smo dva nova sodelavca, od katerih je eden konstrukter z izkušnjami na tem področju, kar nam je zelo pomembno. Oba delata v Črnomlju. Ob tem velja poudariti, da razvoj ostaja v Poljanah, medtem ko bomo za izvedbo poskrbeli ali na eni ali na drugi lokaciji. Oddelek sicer spada pod Orodjarski razvojni center (ORC), ki se prav tako še oblikuje, vanj pa so poleg orodjarne in omenjene avtomatizacije vključeni še tehnologija plastike in nekateri drugi.

   

  Trenutno proizvajamo vrsto kompleksnih izdelkov, za katere je bila avtomatizacija nujno potrebna. Primer tega je orodje, ki je tako vroče, da ga človek ne more posluževati, ali pa vstavljanje drobnih predmetov oziroma vstavljanje na tako nedostopna mesta, da tega s človeškimi prsti ni mogoče delati. Je pa avtomatizacija tudi zahteva kupcev, saj je proces tako bolj nadzorovan in s tem zanesljivejši.

   

  Izboljšan izdelek pri kupcu, nova linija pri nas

  Za kupca Mahle montiramo o-tesnila (o-ring) na čepe za izpust olja (Ablasschraube) pri avtomobilskih motorjih. Do zdaj smo to delali ročno, za novo generacijo izdelka, ki so mu proizvajalci dodali še dodatno tesnilo, pa smo v Polycomu kupili samostojno montažno linijo – gre za klasično napravo s krožno mizo in več delovnimi postajami – ter tako avtomatizirali postopek. S tem smo pridobili standardiziran proces in konstantnost, česar pri ročni montaži ne more biti. Pri ročni montaži so se pojavljale tudi napake in so se trgala tesnila.

  Z avtomatizirano linijo imamo nadzorovan kakovosten proces, na koncu katerega se s strojnim vidom preverja kakovost izdelka (optična kontrola). Linija zahteva 30 odstotkov zaposlenega, na leto izdelamo 1,2 milijona o-ringov.

   

  Pregled vsakega izdelka s strojnim vidom

  Podjetju BSH smo ponudili avtomatizacijo proizvodnje sklopk za palične mešalnike (vezni člen med elektromotorjem in rezili), ki jih je njihov prejšnji dobavitelj delal ročno. Z avtomatizacijo smo sposobni narediti večjo količino izdelkov, ki so hkrati tudi kakovostnejši. Največja težava, s katero smo se ukvarjali v razvojni fazi, je bila, da že dobavitelj ne more zagotoviti konstantnosti insertov, okrog katerih zabrizgamo gumo. S kontrolo kakovosti preverjamo vsak izdelek – tako insert kot zabrizgani del, robot tiste, ki niso v tolerancah, avtomatično izvrže.

  Dobavljali bomo 650.000 kosov izdelka na leto in z njimi ustvarili 250.000 evrov prihodka, stroj pa bo s to linijo zaseden od 50- do 60-odstotno.

   

  Robotizirana linija 5

  Avtomatizirali bomo tudi linijo 5, na kateri se montirajo vzmeti na ball-sockete ter čepe za cevi (tube end). Linija je zdaj polavtomatska, na njej dela en delavec v izmeni, v podjetju Lovran pa za nas že izdelujejo novo napravo, ki bo zahtevala 30 odstotkov zaposlenega. Operacije, ki jih zdaj opravlja delavec, bo opravljal scara robot. Tako kot na zdajšnji, tri leta stari napravi bomo tudi na novi delali 15 različnih kod, 4 tipe izdelkov, menjavo pa bo mogoče narediti veliko hitreje.

  Tudi proizvodni cikel bo hitrejši, pomemben pa je predvsem povečan nadzor kakovosti izdelkov, kar od nas zahteva tudi kupec Stabilus. Z njim stalno razvijamo različne kontrolne postaje na teh napravah, npr. kontrolo sile, odprtosti vzmeti, pričakujejo pa tudi kontrolo oblike kalote v izdelku.

  Comments are closed.